Werkboek Gebruikersparticipatie

Werkboek Gebruikersparticipatie

Werkboek Gebruikersparticipatie

Het werkboek gebruikersparticipatie biedt goede voorbeelden op de zes participatieniveaus wilt de lezer veel 'goesting' doen krijgen om zelf actief aan de slag te gaan rond participatie. We hoorden ook nog veel vragen over en bedenkingen bij het actief van start gaan met gebruikersparticipatie. We willen daarom de dialoog online voortzetten op de blog met alle bezoekers van deze website. Er staan blog-berichten op elk participatieniveau.

het hoogste niveau

ZelfbeheerPosted by Tine Vandelacluze Thu, February 06, 2014 10:31:36


De laatste trede op de participatieladder is ook het hoogste niveau van participatie: zelfbeheer. Dit betekent dat gebruikers zelf een voorziening draaiende houden en een zo groot mogelijke beslissingsmacht hebben over de organisatie en de uitvoering van de zorg/begeleiding maar ook over de invulling van het eigen leven en het zorg- of ondersteuningstraject. De gebruiker kan via zelfbeheer zijn zaken zelf regelen en die dingen opnemen die voor hem (op dat moment) belangrijk zijn. Door die dingen die je zelf kan, ook daadwerkelijk zelf te (mogen) doen, wordt de eigenwaarde en het zelfrespect van de gebruiker versterkt. Zelfbeheer heeft dan ook een sterk emancipatorisch en empowerend karakter.  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Tine - Plazzo Mon, March 10, 2014 11:24:59

Beste Johan, zelfbeheer klinkt heel groots, en dat is het ook. Maar toch schuilt of start zelfbeheer vaak in of met de kleine, gewone dingen van het dagelijks leven. In het Werkboek Gebruikersparticipatie lees je een praktijkvoorbeeld over zelfbeheer in Dagactiviteitencentrum De Loft (chronisch psychiatrische problematiek). Bij alles wat er gebeurt binnen dit centrum wordt de vraag gesteld of de deelnemers kunnen participeren of zelf kunnen doen wat de begeleider aan het doen is. Enkele voorbeelden: deelnemers nemen zelf de telefoon op, maken zelf verslagen van vergaderingen, geven zelf rondleidingen aan toekomstige nieuwe gebruikers, ...

Posted by johan Mon, March 03, 2014 09:24:36

welke zaken? welke dingen? Wat wordt precies bedoeld?